Ако Кръстанов беше случил на кон, щеше да е медалист

Все още не е отминала горчивината от Олимпиадата и липсата на късмет в единствения ни участник в модерния петобой Димитър Кръстанов. Според президента на родната федерация Андрей Кузманов, нашият състезател е щял да бъде сред медалистите, ако беше случил на подходящ кон.

„За съжаление много малко хора научиха за представянето на Митко на Игрите. Той беше толкова близо до медал, и то златен. В първата дисциплина фехтовката се представи страхотно, в плуването също, а в комбинираната дисциплина бягане със стрелба от всички беше втори, на 0.45 секунди от поставяне на олимпийски рекорд.

Единствено конната езда му създаде огромни проблеми. Жребият за коня му отреди животно, което не се подчини на командите и Кръстанов беше елиминиран още в началото от съдиите по правилник. Ако конят беше само минал паркура от 12 препятствия и беше бутнал едно или две от тях,  Димитър ставаше медалист! За съжаление обаче ние не избираме, а и не си водим конете на първенства в чужбина. Домакините на всяка проява са задължени да ги осигурят и после на всеки състезател се тегли жребий.

Специалистите на модерния петобой, които гледаха дисциплината конна езда бяха категорични, че в София на Европейското преди Игрите нашите коне са били с класи над бразилските. Много спортисти, сред които носители на олимпийски и световни титли се провалиха заради ездата. И то не по тяхна вина.

Моите уважания към всички ръководители на делегацията ни в Рио, но на финала на Кръстанов не дойде никой да го подкрепи, а по същото време нямаше роден атлет да се състезава в другите спортове. Представям си как щеше да изглежда церемонията по награждаването, ако конят на Димитър беше минал паркура.

Вижте още прогнози и залози за Конни надбягвания само по bet365.