„Генерация 80“ или най-успешното поколение в баскета

„Генерация 80“ е считана за най-успешното поколение в испанския баскетбол. Именно с ядрото на националния отбор, съставено от играчи, които са родени през 1980 година са свързани най-големите триумфи на иберийците. Пау Гасол, Хуан Карлос Наваро, Берни Родригес, Фелипе Рейес, Раул Лопес, Карлос Кабесас, както и година по-малкият Хосе Мануел Калдерон.
Част от златните момчета на направиха и нелоша кариера в НБА, започвайки от Пау Гасол, който и до днес играе при най-добрите, минавайки през Хуан Карлос Наваро, който се доказа само с един сезон в Щатите и финиширайки с Калдерон, който също продължава да е част от Лигата и в наши дни.

Запитвали ли сте се някога кой всъщност е първият испанец, играл в НБА? Името му е Фернандо Мартин Еспина. И той, подобно на Наваро, прекарва само година в американския баскетбол и го прави малко повече от 20 години преди него – през сезон 1986/1987. Но отваря широко вратите към Щатите за бъдещите поколения свои сънародници.

Баскетболистът  е истински исполин. Извисява се до 206 сантиметра и впечатлява с мощната си физика, която развива в следствие на редица други спортове, с които се е занимавал, преди да се отдаде изцяло на оранжевата топа – хандбал, джудо, тенис на маса, както и плуване. През годините има спорове къде е бил по-добър всъщност – на паркета или в басейна, защото като плувец има пет титли на Кастилия.

Преди и след приключението си в НБА е истински лидер на Реал (Мадрид). Престоят му в първенството, където чужденците са табу през 80-те години е съвсем краткотраен, тъй като Фернандо прекарва повече от два месеца на страничната линия заради контузия и изиграва едва 24 мача за Портлънд Трейл Блейзърс.

Харизмата, характерът и талантът, с които разполага го карат да бъде определян от мнозина за най-добрият испански играч в онази епоха.

Вижте още залози и прогнози за Баскетбол само по bet365.

Save