Иван Сеферинов: Ще направим революция

Женският национален отбор по волейбол беше обявен за отбор на месец септември. Селекционерът на тима Иван Сеферинов благодари за признанието и разкри какви са амбициите му с отбора.

– Какво се случва с женския национален отбор след края на евроквалификациите?
– Тази седмица направихме отчета за подготовката и представянето това лято. След 10 дни най-вероятно ще има управителен съвет на БФВ, където ще се разисква състоянието на женския национален отбор. Не само че ще се разисква, ами и ще се поставят някои искания, които ще се стремим да бъдат изпълнени на всяка цена.

– Какво е състоянието на волейболистките, които не взеха участие в мачовете това лято?
– За тези състезателки вратата на националния отбор е широко отворена. Надявам се, че няма да има никакви проблеми да бъдат на първа линия още през май и да започнат подготовка за световната квалификация. Всички тези волейболистки са много добри, играят в клубните си отбори и нямат здравословни проблеми.

– А какво става с революцията, от която според вас има нужда българският волейбол?
– Революция ще има. Аз защитавам интересите на женското направление в този момент и ще искам да се постави равно начало на женския и мъжкия национален отбор. Трябва да имаме равен старт, за да има съревнование. Струва ми се, че това, което искам, е най-реалното нещо. Досега в БФВ се обръщаше изключително внимание на мъжкия национален отбор, а женският тим беше оставен на самотек и никой не се интересуваше от него. Сега ще искам специално да бъдат дадени правомощия на определени хора, които изцяло да отговарят за женското направление и да нямат нищо общо с мъжкия национален отбор.

– Това ли е най-важната крачка, за да превърне този отбор олимпийската си мечта в реалност?
– Това е една от първите крачки. Втората крачка, която ни предстои да направим в близките дни, е да привлечем нови състезателки с качества, които след четири години да бъдат водещи имена в националния отбор. Днес (б.а. вчера) имахме среща с пет състезателки, които тази година бяха в националния отбор до 19 години. Тези момичета ще бъдат под наблюдение и се надявам в най-скоро време да бъдат привлечени в женския национален отбор. Не искам да бъдат в разширения състав, а в този, който ще започне подготовка през май. Засега няма да издавам имената им.

Вижте още прогнози и залози за Волейбол само по bet365.