Лека атлетика


Леката атлетика представлява съвкупност от различни видове спорт, които включват бягане, хвърляне и скокове. Тя е основна олимпийска дисциплина и от 1896 година е включена в програмата на летните олимпийски игри. Името ѝ идва от гръцката дума „athlon“, която означава „състезание“.

Висш ръководен орган, регулиращ провеждането на състезания и развитието на леката атлетика. Като вид спорт е Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), която е създадена през 1912 година. В Стокхолм и понастоящем включва 213 национални федерации.

bet365 Регистрация

Под ръководството на IAAF се организират Световните първенства на открито и в зала. Както и състезанията по лека атлетика в рамките на Олимпийските игри. Европейските първенства се организират под егидата на Европейската асоциация по лека атлетика (EAA). В България главен организационен и управленски орган е Българската федерация по лека атлетика (БФЛА).

Атлетическите упражнения са познати още в античността, състезанията по бягане, ходене, скачане, хвърляне са сред най-старите от всички спортове. За това свидетелстват много статуи и рисунки. Най-ранните извори са изображенията в древноегипетските гробници в Сакара отпреди повече от 2250 г.пр.н.е. Представляващи илюстрации на бягане на Фестивала Сед и високи скокове.

бет365

За официално начало на леката атлетика като спорт се приемат състезанията по бягане на първите Олимпийски игри. В Древна Гърция през 776 г.пр.н.е. По-късно (708 г. пр.н.е.) към състезанията се включват хвърляне и скачане в рамките на пентатлона. Футболни прогнози от 365 prognozi.


Лека атлетика – Спортни залози и Коефициенти