Майк Тайсън: Кубрат Пулев може да донесе световна титла на България

Легендарният боксьор Майк Тайсън  е в България за да влезе в къщата на „ВИП Брадър“. 50-годишният американец е един от най-добрите боксьори за всички времена в тежка категория. Тайсън става световен шампион през 1986 година във версиите  WBC  и  WBA. За последно е №1 в тежка категория през 1996 година. 

Ето част от интервюто, което световен шампион по бокс в свръхтежка категория даде :

– Добре, нека си поговорим за бокс. Какво мислиш за настоящата ситуация с Тайсън Фюри, за когото се твърди, че е хванат с кокаин?
– Ооооооо, нееее – Тайсън! Какво е станало, как са го хванали, да не са го арестували?

– Не, твърди се, че е след като е дал положителна проба?
– Не знаех, наистина, но знаете ли – титлите в тежка категория – това е короната с бодлите. Когато спечелиш тази титла, целият свят научава името ти, дори и да не си толкова добър боец. Всеки в света знае кой си – ти си шампионът в тежка категория и това може да те унищожи. Човек просто има тази мегаломания за себе си и тя те унищожава. До една степен унищожи и мен, знам, че унищожи човек, който не е свикнал да бъде в подобен тип свят. Това не е нещо ново.. хей…даже се учудвам, че той дори издържа толкова много. Защото това нещо те убива, започваш да вярващ в нещо, което ти не си. Може наистина да стигнеш до това нещо, но не се отдалечавай от него. На шампионът в тежка категория му е известно, че някой може да му извади пистолет (метафорично казано) и да понася изстрели, защото шампионите са страшни хора. И това е самата истината – шампионът в тежка категория е страшен човек. Независимо какво си мислите за Тайсън Фюри – той  е един наистина заплашително изглеждащ мъж и световен шампион. Има голяма история за това какви неща могат да ти се случат, когато си уплашен и колко точно е съзнателно. Знам, защото съм бил в това положение, когато бях по-млад и наистина може да загинеш.
– А всъщност, все още световният шампион в тежка категория Тайсън Фюри е кръстен на теб. Вярно ли е?
– Да, той ми го каза един ден и затова съм му голям фен. Вижте, аз съм горд от това нещо, защото, когато се биех аз как се държах и какви лудории вършех и да кръстиш сина си на мен – наистина уважавам това. Затова няма да кажа никога нищо лошо за него, уважавам го.

– Какво мислиш за Антъни Джошуа – младия британец, който ако трябва да съм честен малко ми напомня за теб?
– Вижте, развълнувам съм да го видя как ще се бие в Америка. Той беше нещо като заложник там в  Англия, а всички говорят за него. Това е човекът, за когото хората говорят наистина много. Искам да го видя как се бие, да го видя да се бие с по-силните от тежката категория. Гледах един от неговите сблъсъци, когато спечели титлата. Всъщност човека, от когото спечели титлата… Чарлз, забравих точно как беше името му, сещате се за кого става въпрос. Та, човекът с това име трябваше да загуби мача си с поляка за титлата, но полският боксьор си удари крака, той дори не го удари, а полякът си счупи крака, бях в „Медисън скуер гардън“ и си казах как този човек може да спечели срещу Джошуа, след като той не успя да удари съперника си, когато спечели титлата. Затова ми се иска да видя Джошуа срещу някого, който наистина удря здраво.

%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba
– Как би сравнил сегашната генерация в бокса Фюри, Кличко с твойто поколение боксьори и легенди като теб, Али, Фрейзър, Луис. Доволен ли си от начина по който бокса се е развил като спорт?
– Да, да, така е – боксът винаги може да има и своите тежки моменти и ситуации. Винаги има турбулентни времена. Така е още от началото на спорта бокс. Но тези боксьори сега направиха невероятни неща, братята Кличко са невероятни боксьори. Познавам хора, които  може би не са свикнали  да виждат тези големи бели европейски мъже да са шампиони. Но тези момчета го направиха от началото – биваха побеждавани и и нокаутирани, завръщаха се и продължаваха напред. Те спокойно можеха да си кажат, стига….не искам тази помия повече, това не е забавно, но те винаги отвръщаха. И това е главната съставка на шампионския манталитет и материал и сега те вече имат това уважение. Всички си мислят, че те са понесли много удари, но сега хората искат да се завърнат. Кличко изгуби титлата и сега хората отново искат да го видят. Това е начинът, по който разсъждават хората. Искаме Кличко обратно, защото сега имаме Тайсън Фюри. Това е глупаво, понякога не разбирам хората, не знам.

– Нямаше ли да бъде невероятно, ако имахме шанса да видим боксов мач между теб и Владимир Кличко?
– Хей, просто не беше писано да стане. Всеки има своето време на ринга , аз имах своето време и моменти, братята Кличко имаха своето време, дори единият все още има малко време на ринга. В крайна сметка някой друг ще има своето време като Джошуа.
– Познаваш ли нашия боксьор Кубрат Пулев, какво мислиш за него?
– Гледах срещата му с Кличко, той е силен мъж, но Кличко е невероятен боксьор също. Знаете ли, бях във Вегас и имаше едно момиче от България и тя ми каза: „Един от нашите боксьори се бие с Кличко тази вечер“ и беше точно той, спомням си това. Бях го забравил, докато не видях негова снимка и се сетих.

– Мислиш ли, че той може да бъде световен шампион в тежка категория един ден?
– Вижте, ето какво знам аз. Ако наистина искаш тази титла, никога не се отказваш, няма значение дали си нокаутиран пред милиони зрители. Казваш си – искам точно това, не ме интересуват тези хора, това е което искаш. Ще продължаваш да опитваш и ще стигна до целта. Да, той може да бъде шампион в тежка категория! / sportal.bg