Макс Верстапен опасен за останалите пилоти на пистата

Хелмут Марко защити своето протеже 18-годишния Макс Верстапен от критиките на конкурентите, според които холандецът е опасен за останалите пилоти на пистата.

„Ако заслужаваше, съдиите на ФИА щяха да го накажат. Толкова е просто. Истината е, че Макс е от друг калибър. …. Явно обаче има хора във Формула 1, които още се изненадват, когато видят, че за да си шампион, трябва да изпреварваш агресивно и да се защитаваш още по-агресивно. Явно бързо забравиха стила на Фетел в годините, когато побеждаваше бившите шампиони“, припомни Марко.

Марко е човекът, който взима решенията, когато трябва да се посочи кой от талантите на Ред Бул може да понесе на плещите си отговорността да бъде новата звезда на отбора във Формула 1. Сивият кардинал, както е известен австриецът в тима, не сбърка в годините със Себастиан Фетел и четирите световни титли на германеца го доказват. Смени го с Даниел Рикардо, който не разполагаше с шампионски болид, но успя да победи тогавашния си съотборник.

Тази година на Марко не му трябваше да мисли дълго и след грешките на Даниил Квят повиши 18-годишния Макс Верстапен от втория отбор директно на мястото на руснака още след четвъртия кръг от сезона.
Макс седна в новата кола спечели Гран При на Испания от четвърта стартова позиция и стана най-младият пилот с победа в историята на Формула 1. Холандският тийнейджър подобри рекорда не на друг, а точно на Себастиан Фетел – златното момче на Марко, с което сивият кардинал затвори кръга.