Почина бившият президент на ЦСКА – Петьо Петков

Европейският шампион Петьо Петков почина в Сибир при мистериозни обстоятелства.

През август 1986 г. Петьо Петков беше на върха на славата и щастието. Току-що бе станал европейски шампион по волейбол за младежи.

После стана бизнесмен, спечели много пари, загуби много пари. Живот.
Сега лежи в замръзналата земя на Сибир, студен и мъртъв.

Разбрахме го случайно, от сайта на ЦСКА:
„С прискърбие съобщаваме, че внезапно почина бившият президент на ВК ЦСКА Петьо Петков.“
Зад краткото като пистолетен изстрел съобщение се крие една необичайна човешка съдба, в която има всичко – успехи, провали, смели бизнес решения, много пари, краен аскетизъм и сектантство.

Да се намери снимка на Петьо Петков в Google е трудна работа. Общо взето, странно за човек, който е оставил съществена диря във волейбола и не само. На една от малкото фотографии Петьо Дългия (или Пръта), както го наричат съотборниците му, е с големия отбор на ЦСКА от края на 80-те години, редом с Любо Ганев, Борислав Кьосев, Пламен Христов, Венци Тодоров, Милчо Миланов, Милчо Натов… Седнал в краката на Ганев и вперил поглед в стъпалата пред залата на 4-ти километър, Петьо се отличава от останалите. Ако имаше късмет да се роди по-късно, волейболната му кариера със сигурност щеше да е кариера на световна звезда. В онези години да станеш два пъти шампион с ЦСКА и европейски първенец за младежи никак не означаваше, че отиваш в Италия. Сега щеше да отиде, тогава не. Което определи и съдбата му.

Тайна
Какво точно се е случило с Петьо Петков в дълбокия Север на руския Сибир, никой не може да твърди със сигурност. Как щеше да се развие животът му без срещата с Висарион, един Господ знае. Но дано поне на небето Петьо намери покоя, който не спря да търси до последния си миг на Земята. В една напълно погрешна посока.