Президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка

Във вторник слетобяд президентът на ФИФА Сеп Блатер официално обяви своето оттегляне от поста – ръководител на Международната футболна централа.

Решението на шефа на ФИФА бе обявено по време на пресконференция в Цюрих. Оставката идва след големите разкрития за корупционни схеми във висшите етажи на организацията, които са прецедент за футболната история.

Сеп Блатер

79-годшният швейцарец ще свика конкрес за да бъде избран негов наследник. За сега няма официални данни кога ще бъде събран конгреса, но според „Дейли Мейл“ събитието ще се проведе между Декември тази година и Март 2016. Дотогава Блатер остава глава на Световната футболна централа.

От 1975 година Блатер е на работа във ФИФА, първо като технически директор (1975-1981), а по-късно става за дълъг период от време Генерален секретар на ФИФА (1981-1998). През 1998 година е избран за Президент на ФИФА.

От 1999 г. е член на МОК.

През 2001 г. името му в център на скандал, свързан с банкрута на компанията-партньор на ФИФА.

Той е преизбран като ръководител на ФИФА през 2002 г., побеждавайки Иса Хайоту в изборите Отново е избран за лидер на световната футболна централа за още четири години на 31 май 2007 година, въпреки че само 66 от 207-те членове на ФИФА го номинират, най-вече поради съмнения в корупция[.

През 2015 г., в навечерието на изборите за президент на ФИФА, Йозеф Блатер отново е подложен на нападки от редица средства за масова информация във връзка с корупционен скандал в ръководството на федерацията.

На 29 май 2015 г. е преизбран за президент на ФИФА за пети мандат, след като на изборите Али бин ал-Хусейн оттегля кандидатурата си след първия тур, като на Блатер не му достигат 7 гласа за пълно мнозинство.