Анди Мъри е новият номер 1 в света

В понеделник Анди Мъри ще стъпи на първото място в ранглистата. 29-годишният шотландец си осигури лидерството, след като Милош Раонич се отказа преди днешния двубой между двамата от полуфиналите на турнира от сериите Мастърс в Париж. Малко преди срещата канадецът обяви, че е контузен.
Мъри имаше нужда да достигне финала във френската столица, за да измести Новак Джокович, който вчера отпадна от Марин Чилич на четвъртфиналите. В битката за титлата той ще се изправи срещу Джон Иснър, който отстрани Чилич след 6:4, 6:3.

Анди ще стане първият британец, който става номер 1 в света, от въвеждането на този формат на ранглистата през 1973 г.

Джокович се задържа на върха 122 седмици, а през юни спечели единствения турнир от Големия шлем, който отсъстваше в колекцията му – „Ролан Гарос“. Мъри обаче достигна до финалите на 11 от последните 12 турнира, в които участва. Шотландецът спечели 73 мача през тази година, което е личен рекорд. След май серията на Анди включваше титла от „Уимбълдън“, златен олимпийски медал и още четири титли.

Мъри става 26-ият тенисист, заставал на първото място в света, от въвеждането на ранглистата през 1973 г. Той е вторият най-възрастен играч, който дебютира на върха, след Джон Нюкомб, който стигна до там на 30 години и 11 дена.

Раонич, който днес гарантира първото място в света с отказването си, заяви, че проблемът е започнал по време на вчерашния двубой срещу Жо-Вилфред Цонга, който спечели с 6:2, 7:6 (4). „Вчера усетих нещо в крака. Не се замислих тогава. Тази сутрин обаче едвам се събудих и трудно станах от леглото. Направиха ми изследвания и откриха, че има разкъсване на мускул в бедрото“ и нямах възможност да играя“, сподели канадецът.

bet365