Барса отупа Еркулес със 7:0

Носителят на Купата на краля Барселона разби със 7:0 третодивизионния Еркулес в среща реванш от 1/16-финалите на турнира. Каталунците изтриха всякакви съмнения кой ще е победител в двубоя, появили се след равенството 1:1 в Аликанте. Двубоят се игра пред цели 64 025 зрители, които уважиха мача с непретенциозния съперник заради добрия маркетингов ход на Барса за 50 хиляди безплатни покани. Люка Дин (37), Иван Ракитич (45 – дузпа), Рафиня Алкантара (50), Арда Туран (55, 85 и 89) и Пако Алкасер (73). Любопитното е, че две от попаденията на „лос кулес“ паднаха при положения на засада, включително и дебютния гол на Пако.

Луис Енрике предприе сериозни ротации в състава, като сред обичайните титуляри попаднаха само Хавиер Масчерано и Иван Ракитич. В атака действаха Рафиня Алкантара, Пако Алкасер и Арда Туран.

Каталунците започнаха срещата с желание за контрол върху мача, но срещнаха сериозен отпор от своя съперник. Аликантският тим се групираше добре в отбрана, а на няколко пъти опита опасни контраатаки. В четвъртата минута Люка Дин стреля неточно, търсейки далечния ъгъл. След началните по-атакуващи минути на „синьо-червените“ мачът сякаш леко „позадряма“.

В 28-ата минута Масчерано се намеси навременно при остро навлизане в наказателното поле на Чечу. В 31-ата Денис Суарес направи страхотен рейд отляво, навлезе в наказателното поле и стреля много близо до близкия ъгъл, опъвайки мрежата от външната страна. В 37-ата Денис Суарес и Арда Туран комбинираха, топката стигна до Рафиня, който не стреля добре, но се оказа асистент на Дин за 1:0. Повторенията показаха, че по-скоро има засада на бранителя, останала незабелязана от страничния рефер.

Голът даде импулс в играта на „лос кулес“, който заигра на по-висока скорост до края на полувремето. В 44-ата минута Арда беше спънат в наказателното поле и Иван Ракитич направи 2:0 с недотам убедително изпълнена дузпа.

Испанският шампион започна блестящо второто полувреме и в 55-ата минута вече водеше с 4:0. В 50-ата Арда Туран изостри играта, беше блокиран, но топката попадна у Рафиня, който шутира силно от 19 метра и намери десния ъгъл на вратаря. Пет минути по-късно Алейш Видал центрира отдясно, а турският халф Туран изпревари своя опонент и вкара с глава – 4:0.

В 73-ата дойде време на Пако Алкасер да открие головата си сметка за каталунците. Бившият нападател на Валенсия беше точен с глава на празна врата, като определено имаше засада, която отново не беше забелязана от реферите. Денис Суарес впечатляваше с техника на скорост и спечели симпатиите на публиката. В 85-ата удар с глава на Пако беше спасен, но топката попадна у Арда, който покачи резултата. В 89-ата турският футболист вкара най-красивия гол в мача, завъртайки топката към далечната сглобка за крайното 7:0, с което форми своя хеттрик.

Барса приключи годината, а следващият мач на каталунците ще е на 4 януари срещу съперника им на 1/8-финалите, който още не е ясен.

Барселона: Силесен; Алейш Видал, Масчерано, Юмтити, Дин; Ракитич, Андре Гомеш, Денис Суарес; Рафиня, Алкасер, Арда

bet365