Историята на Джони Мос е наистина необикновена

Легенда, икона, герой – в днешно време тези термини се използват твърде често и твърде лековато. Но Джони Мос – първата супер звезда в покера – беше всичко това, а и много повече.

Мос някак успя да завърши първи и втори на първите Световни серии по покер и изигра най-известният 5-месечен хедс-ъп двубой, който някога се е играл.

Но наистина ли го направи?

Най-известната история в покера

Ето и какво гласи легендата:

1949 година в Лас Вегас. Бени Биниън, човек със съмнителна репутация, получава молба от милионера на има Ник Дандолос – Гърка: Намери ми играч, който има нужните качества и много издръжливост и организирай игра.

Биниън знае кой е най-добрият играч в света и му предлага да играе – това е Джони Мос. Той казва, „Джони, организирал съм една игра за теб. Какво искаш да правиш?“

„Да напусна града,“ му отговаря Мос.

Ако Мос беше послушал инстинкта си в този ден, то може би сега нямаше да има Световни серии по покер и Мос нямаше да бъде „великият човек” в покера.

Но Мос решава да остане. Той сяда с Ник – Гърка и започва да играе. По искане на Дандолос, на зрителите е било позволено да гледат играта. Първоначално те са стояли около масата и са гледали. По-късно хора са стояли отвън и са гледали през прозорците на хотел Холидей, опитвайки се да зърнат играчите.

Когато Дандолос в крайна сметка остава без чипове, той изрича едни от най-известните реплики, изричани някога в историята на покера. “Господин Мос, трябва да ви пусна да си ходите.“

Това се случва пет месеца след началото на играта. Пет месеца, които играчите използват, за да играят всяка възможна покер игра и са си почивали само за да спят.

Мос взима от Дандолос между 2 и 4 милиона долара (информацията е от различни източници) – и така се ражда една легенда.

Да израснеш в Демимонд

Джони Мос е роден на 14 май 1907 година в град Маршал, Тексас и по-късно израснал в Одеса, Тексас. Той се научил да играе покер едва на 10-годишна възраст. По време на тийнейджърските му години, покер измамниците го учат как да раздава карти от долната част на тестето и много други трикове, с които може да се излъже опонента си.

Мос запомня всичко, което е видял, но никога не е използвал тези си знанията – според него. Има слухове, че по време на Световните серии по покер през 1970 година може малко да се е отрекъл от принципите си.

Това, което знаем със сигурност е че той започва да работи като „око в небето“ в казината, където той трябва да се увери, че игрите са честни и почтени. След това той се преориентира към живота на професионалния играч, по което време в Тексас е забранено да се залага.

Той винаги е носил със себе си оръжие, което може би е имало и нещо общо със законодателството, но също така не е било нещо необичайно по онова време.

Гангстерът на Световните серии

През 1970 покера е на първите страници из Съединените щати. Биниън, който временно е извън затвора, се обажда на най-добрите играчи в страната да дойдат и да се съберат в Лас Вегас.

Той кръщава събитието „Световни серии по покер“. Мос е доказал репутацията си на един от най-добрите играчи и името му е било едно от най-разпознаваемите в покера.

Мос печели първите Световни серии, въпреки че „печели“ вероятно не е най-точната дума за това, което се случва. Играта не се играе във фрийз-аут формат, а като кеш игра. Всички 7 играчи е трябвало да гласуват за най-добрият играч.

С типичната скромност на покер играча, всеки гласува за себе си. И за да се определи по някакъв начин победителя, те се съгласяват да гласуват повторно. Този път те гласуват за това кой е най-добрият втори играч. И Мос получава най-много гласове.

“Дори е възможно и да станат повече от 50”

Когато се завръщат Световните серии по покер следващата година фрийз-аут формата се използва за първи път и Мос отново взема приза за най-добър играч. Той печели 30 000 долара.

Имало е само 6 играчи в главното събитие на вторите Световни серии по покер – един по-малко от предходната година. Това е последният път, в който има по-малко играчи от предната година до 2007 година, след рекордната победа на Джейми Голд.

Биниън все още беше доста оптимистично настроен за Световните серии и в едно интервю направи едно доста смело изказване. Той казва, че очаква броят на играчите да стигне до 20.

„Дори е възможно и да станат 50, може дори и повече от това“ продължава той. Неговото предсказание става истина през 1979 година, когато 54 играчи влизат в главното събитие. Тази година също бива запомнена като първата година, в която някой има роял флъш на Световни серии по покер.

Джони Мос става неофициално световен шампион отново през 1974 година, този път за 160 000 долара. Той става първият играч, който печели турнира три пъти, а единственият играч който повтаря този успех е Стю Унгар.

През 1979 Мос става част от Покер залата на славата. Общо Мос печели осем гривни от Световните серии и взема участие във всеки един турнир от 1970-та до 1994-та година.

Има четири играчи в историята на Световните серии, които успяват да спечелят главното събитие два пъти подред – Дойл Брансън, Стю Унгар, Джони Чан и Джони Мос.

Старецът и играта

„Великият старец на покера” – той вече е на 63 години по време на първите Световни серии – продължава да играе до последния си дъх, който настъпва през 1995 година.

Дори в по-късните си години, хората забелязват странната метаморфоза, през която преминава старото тяло на Мос, веднага щом седне на покер масата. Изведнъж неговите замъглени очи се „запалват“ за пореден път и се превръщат в тези проницателни факли, които все едно могат да забележат всяко едно движение на тялото на противниците му, което го прави такъв респектиращ играч през всичките тези години.

Дори през 90-те години, губенето на пот срещу Джони Мос се е смятало за огромна награда.

Също така, той е бил известен със завидните си умения в голфа. Честите му победи улесняват трудната задача да си намира спонсори от криминалния свят.

Но в един мач, който Мос играе срещу доста талантлив бизнесмен, с оставащи няколко дупки, Мос изостава доста.

„Мисля че бях назад с около четвърт милион, преди последните дупки,“ припомня си по-късно той. „Беше факт, че другия тип беше в беда.“

Какво? „Другия тип“? Да! Понеже Мос имаше „гръб“, а „гърбът“ му не обичаше да губи. Всичко е било решено и ако опонента на Мос спечели, той е щял да умре.

В крайна сметка Мос е успял да настигне противника си и да спечели на последната дупка. Опонента му, тежко разочарован, му се оплаква – „Мос, ти си най-големият късметлия на света.“

„Не, господине, вие сте“ –отговаря му Мос, без бизнесменът да подозира, че Мос току-що му е спасил живота.

Излез и се покажи

По време на залаганията в югозапада и Мексико, Мос се натъква на игра, в която цялата зала има за цел да го измами и да му вземе парите.

Имало е дупки в стените и на тавана, през които някой гледа картите на играчите. Без да се замисля Мос вади оръжието си и настоява човекът, който стои зад стената да излезе и да се покаже.

„По дяволите, те си мислеха че блъфирам,“ спомня си Мос в едно от интервютата си. „В крайна сметка го застрелях в задника.“

Което повдига въпроса дали Мос някога е стрелял по някого с различна цел.

„Не знам дали умря или не,“ споделя още той.

Има няколко случаи, в които хора играещи срещу него разказват че Мос ги е карал на сила да се събличат пред него, ако се е усъмнил че имат подпомагащи ги устройства завързани за телата си.

Малцина не се подчиняват на Мос, когато ги кара да се съблекат и то защото най-често той стоял с насочен към тях пистолет. Нещо напълно нормално в онези времена, казва Мос, и със сигурност си е струвало.

„Мисля че през годините съм намирал поне 15 устройства за измама, закрепени за голи мъже.“

Икона, преди раждането на Мънимейкър

Както безброй други играчи, Мос успява да спечели пари от покера, но не и да ги задържи.

Мос губи около 8 милиона през годините, докато в един момент просто не спира да залага. Той си признава че често губи контрол върху действията си, когато печели и именно затова губи пари също толкова бързо, колкото и спечели.

Мос става заможен едва след като спира да залага и се фокусира единствено върху покера, но въпреки това той става икона поне четвърт век преди Крис Мънимейкър да се роди.

Дойл Брансън, може би единствения играч, който в днешно време може да бъде наричан „Жива легенда“, говори за Мос след като той си отива от този свят.

„Джони беше повече от безстрашен, по отдаден и завладян от покера, повече от всеки човек който познавам. Учих се от Джони Мос, който по това време беше най-добрият в света. Ако трябва да кажа кой ми е бил ментор, то със сигурност мога да заявя че това беше Джони Мос.“

Господин А-Т

Мос получава редица прякори през десетилетията. Един от тях е Господин А-Т, и също както ръката Т-2 е известна като „Тексас Доли“, А-Т е „Джони Мос“.

Тук има малко ирония, понеже А-Т е ръката, която побеждава Мос, който държи А-Q в последната ръка на главното събитие през 1979 г., когато Боби Хоф удря десетка на ривъра.

Мос печели осем гривни от Световните серии. Играе покер с най-опасните хора в страната. Знаел е игри, които днес са забравени. Но той никога няма да бъде забравен.

Джони Мос умира през 1995, на 88 години. Господин Мос, трябва да ви пуснем да си отидете.

Епилог

Петмесечният хедс-ъп мач между Мос и Ник Гърка може да е най-известната от всички покер истории, но със сигурност няма как да знаем какво се е случило наистина. Някои източници казват, че се е случило през 1949, други че е било през 1951; но все пак има доста по-интригуващи въпроси от този.

Като например, ако Биниън наистина беше организирал играта с цел тя да стане туристическа атракция, защо няма снимки от самото събитие? Играта е продължила половин година!

Още повече, ако става дума за точната дата на играта, казиното където според източници се е състояла играта, не отваря врати до 1952 година.

Актуализация:

Дойл Брансън и покер иконата от Обединеното Кралство Джеси Мей използваха Туитър, за да споделят това, което знаят за този мач. Според Брансън, той и Джак Биниън са обсъждали мача много пъти. Той наистина се е състоял и Мос е загубил всичките си печалби на игра на зарове.

От друга страна, Мей споделя, че хедс-ъп играта се е състояла през 1951 г. и че е продължила една седмица, а не пет месеца.

 

 

Ако  искате да изпробвате късмета си в света на онлайн залаганията направете го в  bet365

Bet365 предлага страхотни бонуси за казино игри  и промоции на своите клиенти. Регистриралите се са на мнение, че Bet365 е сред най-добрите в онлайн казина в индустрията.

Bet365 Casino

Можете да играете в bet365Казино като влезете чрез акаунта си или като депозирате и се възползвате от горещите бонус оферти.

Оферта bet365 информира, че всички страхотни пазари, на които bet365 casino предлагат достъп, включително и На Живо. Са достъпни и за мобилен телефон или таблет с bet365 Навсякъде. Получавате бонус до £100 с Vegas в бонуса за нови играчи на google search bet365 New Player 100euro Bonus. Запознайте се с най-новите игри на Vegas в bet365. ВХОД с впечатляващ 100% бонус за нови играчи на стойност до £100. Можете да изберете сред изобилие от incognito игри като: Live Roulette, A Night Out, Premium European Roulette. Casino Hold’Em, Superman The Movie, Blackjack. Jacks or Better, Pink Panther, Age of the Gods, Batman & Catwoman Cash, Roulette Pro и Deuces wild. С бонуса „Нов играч“ можете да дадете тласък на баланса си. Както и да се възползвате от възможността да разгледате фантастичния ни набор от топ събития и новини.

 

Следвайте всички актуални новини и оферти за Казино само по bet365.  Бъдете информирани и не пропускайте събития с нашата Фейсбук страница.

Автор: Бет – БГ / Bet – BG