Димитров – Андерсън 7:6 (3), 5:7, 5:2

Григор Димитров играе днес 1/4-финал на турнира от категорията АТР 250 в Стокхолм. Негов съперник е южноафриканецът Кевин Андерсън, който е стар познайник на най-добрия български тенисист. Мачът им е първи за деня на централния корт.

Вчера Гришо записа сравнително лесен успех в два сета – 6:3, 6:2, над естонеца Юрген Зоп за 72 минути. Андерсън пък надигра също в два сета американеца Райън Харисън – 7:6(8), 6:4.

Това ще е седми двубой между тези двама тенисисти. В досегашните сблъсъци Григор има сериозно предимство, като води с 5:1 победи.

Двамата тенисисти печелеха без особени трудности подаванията си до шестия гейм, в който сервираше Григор. Българинът трябваше да отразява два брейкпойнта, но първата ни ракета се справи и изравни за 3:3. При 5:5 Андерсън открехна леко вратата пред Григор, който стигна до 0:30. При следвщата точка южноафриканецът направи трудно воле и се измъкна за 15:30, след което удържа подаването си. С гейм на нула Григор стигна до тайбрек, в който направи мини-пробив за 3:1. Милиметри лишиха Димитров от нов мини-пробив при следващата точка, но българинът бе стабилен на свой сервис и поведе с 5:2. След това резултатът стана 6:3 и след удар в мрежата на 203-сантиметровия гигант от ЮАР още първият сетбол беше реализирн.

Вторият сет започна добре за Григор, който взе откриващото си подаване на нула. В четвъртия гейм Григор имаше чудесен шанс да пречупи съперника си, но пропусна три точки за пробив и Андерсън се измъкна за 2:2. В осмия гейм Григор се пребори за нови две точки за пробив – при 15:40. Втората бе реализирана и Димитров получи шанс да сервира за място на 1/2-финалите при 5:3. Точно в този момент обаче 25-годишният хасковлия сякаш за кратко се поотпусна и допусна пробив на 15. Нещата обасе се объркаха още повече за Григор, който допусна изоставане от 0:40 при 5:5 и не успя да се спаси, губейки втори пореден гейм, в който сервира. Андерсън се възползва от ситуацията и изравни резултата в сетовете, след като беше толкова близо до поражение в две части.bet365