Капанът щракна! България излъга Беларус

Националният отбор на България постигна много важна и ценна победа с 1:0 над Беларус в квалификационен мач за световното първенство в Русия през 2018 година. Звездата на тима Ивелин Попов бе точен с глава в 10-ата минута, когато засече отлично центриране на Спас Делев. Това бе гол №12 за Попето с националната фланелка и той вече има две попадения в тази кампания. Успехът е първи за Петър Хубчев, тъй като специалистът бе записал две поражения в първите си мачове начело на тима.
Селекционерът искаше раздаване от своите играчи, което бе налице. Може би на моменти с лека ръка бяха пропуснати хубави контраатаки, но най-важно е победата, която дойде след няколко отлични спасявания на Владислав Стоянов. В последните секунди Александър Хлеб бе изгонен за втори жълт картон, а попадение на Сергей Корниленко бе правилно отменено поради засада.

Родният селекционер предпочете Стоянов пред Николай Михайлов. В защита заложи на Попов, Александров, Божиков и Занев, а Дяков и Славчев действаха пред тях. Миланов, Попов, Тонев и Делев бяха по-офанзивните играчи.

Тактиката на Хубчев проработи чудесно. Бронзовият медалист от САЩ 94 бе подредил много добре своя тим, като искаше да разчита на контраатака. Именно поради това заложи изненадващо на Спас Делев в атака. Основната задача на седмицата на „лъвовете“ бе да тормози със своята бързина и резки финтове високата защита на Александър Хацкевич.

Капанът му щракна в 10-ата минута. Бившият играч на ЦСКА, Локомотив (Пловдив) и Берое се откъсна от отбраната на гостите, като нахлу отдясно, след което центрира майсторски и връхлитащият Попов с глава изправи малкото публика на крака.

Гостите опитаха веднага да изравнят, но силен изстрел на Нехайчик мина встрани от вратата на Стоянов в 12-ата минута. Хубава атака на „трикольорите“ можеше да завърши с втори гол. Петър Занев нахлу отляво, като центрира, но последва рикошет в защитник на гостите, като се наложи Гарбунов да избива. За съжаление Попов не успя да стигне първи до топката и да удвои. При следващата атака в 30-ата минута удар от фаул на Политевич бе избит от стената. След добавка коженото кълбо попадна в Кендиш, който стреля силно от 12 метра, а Владо Стоянов с отличен рефлекс изби в корнер.

Отново Кендиш отдалеч заплаши вратата на „лъвовете“, които също отвърнаха подобаващо. Георги Миланов отне топката от защитата на Беларус, но сантиметри го лишиха от гол след изстрел от около 18 метра. В 35-ата минута Мартинович бе заменен от Шитов принудително. Маевский имаше невероятна възможност в даденото продължение на първата част, когато с мощен изстрел фронтално на Стоянов стреля над гредата.

Втората част започна с добра пропусната възможност от Славчев. В 52-ата минута Ивайло Чочев замени Миланов, който получи силни болки в гърдите. Стоянов в 55-ата минута отново бе блестящ, като този път изби удар на Шитов. Секунди след това Политевич стреля на сантиметри над гредата с глава.

Крилото Радослав Кирилов дебютира за „трикольорите“, а в 72-ата минута след хубав пробив падна в наказателното поле на гостите. Реферът Клоснер обаче му даде жълт картон за симулация. Нападателят на ЦСКА-София Преслав Йордановсъщо направи дебют, след като смени Попов в 75-ата минута.

Още в следващите секунди Славчев центрира към Кирилов, който със силен удар стреля от външната страна на мрежата.

Минутите минаваха, като България търсеше да запази своята преднина, а Беларус търсеше равенството. Хубчев се ядоса, че играчите му спряха да задържат топката, но Кирилов със своята бързина тормозеше гостите. Гордейчук можеше да изравни, но за радост стреля далеч от целта. В 90-ата минута Стоянов се размина с топката, но до голов удар не се стигна. Кирилов дори опита бърза контраатака, но Хлеб го фаулира лошо и бе изгонен. В оставащите секунди Беларус се хвърли в атака, като след корнер резервата Корниленко изравни. Същията Клоснер обаче правилно отмени попадението заради засада и България записа втори успех във второто си домакинство. Освен това за първи път не допусна попадение в квалификациите, след като Стоянов бе получил цели десет гола в първите три мача срещу Люксембург (4:3), Франция (1:4) и Швеция (0:3).

Така „трикольорите“ остават на четвърто място в групата с шест точки, но имат само една по-малко от Швеция и Холандия. Именно „лалетата“ гостуват в София на 25 март, когато е следващата квалификация на България. Дано тогава феновете по трибуните да бъдат много повече от тези близо 2000, които видяха петата победа на „лъвовете“ срещу Беларус от шест мача.

bet365