Покер Зала на славата: Дойл Брансън

Дойл Брансън (роден на 10 август 1933 г.) е американски покер играч, който играе покер на професионално ниво в продължение на повече от 50 години. Той е двукратен шампион на Основното събитие на Световните покер серии (WSOP), член на Покер Залата на славата и автор на няколко изключително популярни книги за покера.

Брансън е първият играч, събрал $1 млн. печалби от покер турнири. Той има 10 гривни от WSOP, с което се изравнява с Джони Чан и Фил Айви на второто място във вечната ранглиста, оглавявана от Фил Хелмут с 13 отличия. Той е също така един от само четиримата играчи в историята, които са печелили Основното събитие на Световните покер серии повече от веднъж, което той прави през 1976 и 1977. Освен това, той е един от двамата играчи, заедно с Бил Бойд, които са печелили WSOPтурнири в четири последователни години. В допълнение към всичко това, той е първият от петимата играчи, които са печелили както Основното събитие на WSOP, така и титла от Световния покер тур(WPT). През 2006 г., Списание Bluff определи Брансън за най-влиятелната сила в света на покера.

Ранни години

Брансън е роден в Тексас и е едно от трите деца на семейството. Той често бяга на дълги разстояния до съседни градове и се превръща в обещаващ атлет. Младият Дойл е част от тексаския баскетболен отбор и се състезава в бягането на една миля, за да поддържа форма в почивния сезон. Въпреки че е заинтересован повече от баскетбола, отколкото от леката атлетика, той се включва в 1950 Texas Interscholastic Track Meet и печели титлата в бягането на една миля с време 04:43. Въпреки че получава оферти от много колежи, той се записва в Hardin-Simmons University, защото е близо до неговия дом.

Минеаполис Лейкърс са били заинтересовани от това да привлекат Брансън, но контузия в коляното слага край на кариерата му като спортист. През лятото се е хванал на сезонна работа и е разтоварвал гипсокартон. Когато материалът в един момент се разместил, Брансън инстинктивно се опитал да го спре и да го приземи на крака си, който обаче се счупил на две места. Той е бил в гипс в продължение на две години, което слага край на надеждите му за кариера като професионален баскетболист. Покер легендата все още от време на време се нуждае от патерица, за да се придвижва, заради тази стара травма. Брансън променя фокуса си от атлетиката към образованието, придобивайки бакалавърска степен през 1954 г. и магистърска степен в административното образование през следващата година.

Брансън е започнал да играе покер преди контузията си. Пробвал е 5-card draw и намирал играта като много лесна. След контузията започва да играе все по-често и печалбите му от покера успяват да покриват разходите за живот. След като се дипломира, той започва работа като търговец на бизнес машини, но, на неговия първи работен ден, е поканен да играе в 7-card stud игра и печели по-голяма сума от месечната си заплата за по-малко от три часа. Скоро Брансън оставя компанията и се отдава на професионална покер кариера.

Брансън започва покер кариерата си чрез участие в нелегални игри, в които е играл заедно с приятеля си Дуейн Хамилтън. В крайна сметка, двамата започват да пътуват из ТексасОклахома и Луизиана, игрейки в големи игри и срещайки се с колегите си професионалисти Амарило Слим и Сейлър Робъртс. Нелегалните игри, в които Брансън е участвал по това време, са били организирани от членове на подземния свят, така че правилата не винаги са били в сила. Брансън признава, че на няколко пъти е виждал насочен към него пистолет и е бил ограбван и пребиван.

Хамилтън се връща обратно у дома, докато останалите стават партньори и започват да пътуват заедно, залагайки на покер, голф и, по думите на Дойл, „почти на всичко“. Те обединяват своите пари за хазарт и след шест години правят първото си сериозно пътуване до Лас Вегас и губят всичките си пари, шестцифрена сума. Играчите решават да спрат да играят като партньори, но остават приятели.

Брансън най-накрая се установява в Лас Вегас. Той е редовен участник на Световните покер серииот самото им създаване през 1970 г. и играе в Основното събитие почти всяка година оттогава, а постоянно се включва и в допълнителните събития. Поради напредналата си възраст обаче обяви, че повече няма да се пуска в WSOP.

Той записва няколко финални маси на Основното събитие преди двете си последователни победи, но тъй като по това време победителят е прибирал целия награден фонд, тези финални маси не се броят като влизания в парите. Освен двете си шампионски титли през 1976 г. и 1977 г., други влизания в парите на Основното събитие на WSOP са: 1972 (3-ти), 1980 (2-ри), 1982 (4-ти), 1983 (3-ти), 1997 (16-ти), 2004 (53-ти) и 2013 (409-ти).

Брансън е автор на книгата Super/System, която е смятана за една от най-авторитетните книги за покера. Първоначално самостоятелно публикувана през 1978 г., Super/System е книгата, на чиито заслуги се приписва трансформирането на покера, позволявайки на аматьорите да вникнат в съзнанието на професионалистите и да видят как те печелят победите си. Книгата помага толкова много на аматьорите да напреднат и печелят, че Брансън смята, че е загубил много пари покрай нея. Актуализираната редакция, Super/System 2, беше публикувана през 2004 г. Освен Брансън, няколко други топ покер играчи са допринесли с глави от Super/System, включително Боби БолдуинЧип Рийз и Дейвид Склански. Книгата е с подзаглавие „Как направих един милион долара, докато играя покер„. Брансън е автор и на Poker Wisdom of a Champion.

Брансън продължава да играе в най-големите покер игри в света, включително и в $4000/$8000 limit mixed покер играта в „Bobby’s Room“ в Беладжио. Доскоро играеше и в някои от най-големите турнири в света, но вече смята, че е прекалено възрастен и не може да издържи на темпото на дългите и продължителни турнири.

Брансън има две Texas hold’em ръце, които са кръстени на него. Едната ръка, 10-2 без значение от боята, носи неговото има, защото с нея той спечели и двете си Основни събития от Световните покер серии. И в двата случая ръката му прераства във фул хаус. И през 1976 г., и през 1977 г., той е абсолютен аутсайдер в последната ръка. Друга ръка, известна като „Дойл Брансън„, особено в Тексас, е А-Q без значение от боята, защото, както той казва в книгата си Super/System, американската легенда никога не играе с тази ръка. Той променя формулировката на думите си във второто издание на книгата, където вече твърди, че „се опитва никога да не играе с тази ръка“.

През 2013 г. той влезе в парите на Основното събитие, като по този начин за пето поредно десетилетие попада в платените места на Основни събитиe.

Към 2015 г. общите му приходи от турнири на живо надхвърлят $6,1 млн. Той е спечелил почти $3 млн. от своите 36 влизания в парите на турнири от WSOP.

Вижте онлайн покер залата на bet365 ! За регистрация натиснете по- долу:

 

Оферта bet365 информира, че всички страхотни пазари, на които bet365 poker предлагат достъп, включително и На Живо. Са достъпни и за мобилен телефон или таблет с bet365 Навсякъде. Получавате бонус до £100 с Vegas в бонуса за нови играчи на bet365 New Player 100euro Bonus. Запознайте се с най-новите incognito игри на Vegas в google search bet365 . С впечатляващ 100% бонус за нови играчи на стойност до £100. С бонуса „Нов играч“ можете да дадете тласък на баланса си. Както и да се възползвате от възможността да разгледате фантастичния ни набор от топ събития и новини.

Следвайте всички актуални новини и оферти за bet365 poker само по bet365. Бъдете информирани и не пропускайте събития с нашата Фейсбук страница.

Автор: Бет – БГ / Bet – BG