Ръка на седмицата: Какво правите с един добър овър чифт, ако борда дава все повече дролове?

Ако някога сте играли в кеш игри, знаете какво е усещането в такава ситуация. Вашият овър чифт почти никога няма да се подобри и опонента ви може дори да има по-висок покет чифт. Това е момент, в който можете да паднете от доста високо.

Джаред Джафе и Джим Карол се изправят пред точно тази ситуация в казино Голдън Гейт.

Гости сме на Голдън Гейт в Лас Вегас за един нов епизод на Poker Night in America. Играта е $25/$50 NLHE и на масата стои един добър микс от аматьори и професионалисти.

В тази ръка, Брандън Канту е поставил $100 страдъл. Джим Карол – който има печалби за над $3 милиона от турнири, отваря с рейз до $400.

Той държи . Всички до Джаред Джафе на бутона фолдват, а той ри-рейзва до $1,275. Блайндовете фолдват и Канту също излиза от играта.

Карол решава да колне и двамата играчи стигат до флопа, а всеки от тях има по $15,000 пред себе си и $2,725 в пота.

Флопа идва с . Карол чеква и Джафе залага $1,550. Карол прави плащането.

Има $5,825 в пота и двамата играчи имат грубо по $13,500. Търна е с .

Карол вече чеква и Джафе изстрелва още един барел за $4,200. Карол се отказва от ръката си след известно чудене.

Джафе печели пот за $10к и показва . Вижте ръката във видеото по-долу и обърнете внимание на езика на тялото на Карол.

на Карол с J-J е стандартен ход, но след това Джафе ги прави $1,275 от бутона. Когато другите играчи фолдват и екшъна се връща при него, Карол трябва да планира как ще продължи.

В момента рейза, плащането и фолда са легитимни варианти. Но кой е най-добрият вариант? Нека погледнем всеки един от тях.

  • Плащане – като плати, Карол може да поддържа Джафе в ръката с пълният му 3-бет рейндж от бутона. Но той също трябва да се подготви за поне една овър карта на флопа (това се случва през по-голяма част от времето) и тежки моменти извън позиция.
  • Ри-рейз – един 4-бет за около $3,500 би имал няколко предимства, т.к. Карол може да успее да вземе пота за $1,500 и то веднага. Той може и да успее да предизвика 5-бет. И двамата играчи са с достатъчно дълбоки стакове, така че Карол няма да е къмитнат към пота, дори и след 4-бета му.
  • Фолд – срещу един много стегнат играч, може да помислите дори за фолд с покет валета срещу 3-бет, но срещу всеки редовен играч това би било далеч по-слаба игра и лесна за експлойт.

Това означава, че единствените ни варианти са плащането или ри-рейза. Както ще видим, решението зависи от опонента.

Очевидно планът на Карол бе да колне на флопа и да фолдне на търна, без значение от борда, т.к. той фолдва доста бързо, когато Джафе изстрелва $4,200.

Карол е наясно, не само че ще трябва да плати $4,200, но вероятно още повече – дори може би ще трябва да си даде целият стак, който има, за да стигне до шоудауна.

Ако Карол плати на търна, той ще инвестира повече от 1/3 от стака си, което означава, че от математическа гледна точка, той трябваше да плати и на ривъра.

Но това означава ли, че фолда тук е правилният ход? Това зависи от няколко фактора. Двата най-важни са:

  • Какъв е рейнджа на Джафе и
  • може ли той да заложи на трите улици без да държи нещо?

Доста неудобно

След като Карол плаща, флопа е доста приятелски за него. Няма овър карти, така че той вероятно все още е водещ, ако е бил водещ преди флопа. Единствената разумна ръка, която побеждава валетата на Карол са чифта седмици.

Така Карол чек-колва бета на Джафе за малко над половината пот. Все пак, ако погледнете Карол, можете лесно да видите че той вече не се чувства комфортно с ръката си.

Въпреки, че той колва дота бързо, езикът на тялото му не потвърждава този ход. Но това е един задължителен кол, т.к. Джафе ще продължи тук не само с по-добри ръце от тези на Карол, но общо взето с всяка ръка.

Планът на Карол трябва да има предвид, че срещу толкова агресивен играч, той вероятно ще трябва да се изправи срещу още два барела.

Заплахата е по-силна от екзекуцията

Нека първо погледнем рейнджа. Разбира се, има аса и попове. Но един играч като Джафе също би 3-бетнал с ръце като 9-8 или A-J.

Също така трябва да имаме предвид, че Джафе може да е флопнал флъш дрол спатии и да се опитва да пречупи отпората на Карол като залага два пъти.

Единственото нещо, което е сигурно е, че Джафе не е задължително да държи премиум ръце и е способен на двоен блъф.

Въпросът който остава е дали Джафе наистина би бетнал отново на ривъра, но ние просто не можем да дадем сигурен отговор на това.

Тази ръка, като цяло, е един добър пример за това колко важна е агресията и позицията на масата и каква упоритост се изисква, когато опонента ви е с по-високата „ръка“.

В играта на шах се казва, „Заплахата е по-силна от изпълнението“. Това е заплахата на ол-ина, която кара Карол да фолдне валета на търна срещу ръка, която той побеждава.

Той вероятно е съжалил след това, че не е продължил с 4-бет преди флопа.

Вижте повече информация за Значението на правилните решения преди флопа.

 

bet365 Вижте онлайн покер залата на bet365 !

bet365