Собственикът на Лийдс с нова идея за Чемпиъншип

Собственикът на „Лийдс“ Андреа Радрицани призова за промяна при разпределението на парите от телевизионни права в английския футбол. Според италианеца настоящият модел отваря огромна финансова дупка между клубовете от Висшата лига и Чемпиъншип.

„Лийдс“, който се състезава във второто ниво, е получил 7.5 милиона паунда от телевизионни права за 2017 г. За сравнение, отборът, който завърши последен във Висшата лига, има гарантирани 100 милиона паунда.

„Губим пари, а създаваме шоу, което предизвиква голям интерес за всички. Често ни дават по телевизията, може би над 20 пъти (на година), но това не върши работа“, каза Радрицани.

лубовете във Висшата лига подписват отделен договор за телевизионните права, като 20-те отбора от първото ниво си разпределят 2.8 милиарда паунда на сезон. 72-ата тима в останалите три професионални нива получават общо 88.3 милиона паунда.

От сезон 2019-20 клубовете в Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2 ще си разпределят 120 милиона паунда, след като в края на 2017 г. Английската футболна лига подписа петгодишен договор на стойност 600 милиона със „Скай спортс“.

Според Радрицани това не е достатъчно за отборите в Чемпиъншип, които продължават да изпитват финансови проблеми. По-рано през годината анализ на „Делойт“ показа, че 19 от 24-те клуба са били на загуба за сезон 2016-17.

Собственикът на „Лийдс“ подчерта също огромната разлика между отборите, които постоянно са в Чемпиъншип, и тези, които често влизат и изпадат от Висшата лига. В продължение на две години изпадналите отбори получават т.нар. парашутно плащане, което им осигурява 75 милиона паунда.

„Моделът в Чемпиъншип трябва да се преосмисли, защото оборотът на собствениците продължава да се променя през цялото време през една, две, три години. Това наистина не е стабилна система за феновете и за клуба. Затова не е устойчиво да стоиш в Чемпиъншип“, каза още Радрицани.

Следвайте всички залози и прогнози за Футбол само по bet365. Бъдете информирани и не пропускайте събития с нашата Фейсбук страница.

bet365 Livescore предава на живо футболни мачове от всички краища на света. Те също предлагат на живо срещи от следните лиги и шампионати: FIFA, UEFA, Шампионска лига. Италия Серия А, Висша лига, Ла Лига, Лига 1 Франция, Руска Премиер Лига, САЩ Висша лига, Бундеслига, Лига Европа, Чемпиъншип. Мондиал 2018, Турска Суперлига, БГ Футбол и други. Във Фейсбук можете да откриете програма на предстоящи спортни срещи. Kоито ще бъдат предавани пряко. Както и прогнози за футбол, съвети за залози, коефициенти, класиране, резултати и статистика. Актуални новини за трансфери, контузии, отбори и турнири.

Прогнозите ни за предстоящи срещи са внимателно проучени и предоставени добросъвестно, но не са гарантирани печалби. Съветваме ви да залагате отговорно и само с пари, които можете да си позволите да загубите.

18+ | Отговорна Игра | BeGambleAware.org