Тотнъм спря Арсенал по пътя към върха

Арсенал и Тотнъм не успяха да се победят в 184-ото дерби на Северен Лондон, завършвайки 1:1 на „Емиратс“. Този резултат остави „топчиите“ на трето място във временното класиране, като селекцията на Арсен Венгер можеше да излезе на върха, ако днес бе спечелила трите точки. Домакините поведоха с автогол на Кевин Вимер (42′), а Хари Кейн изравни от дузпа в 51-вата минута.

Тио Уолкот и Ектор Белерин, които имаха проблеми с контузии, започнаха като титуляри за „шпорите“. Петер Чех, Начо Монреал и Алекс Иуоби, които не стартираха през седмицата срещу Лудогорец, се завърнаха. Голямата новина в състава на Тотнъм бе завръщането на голмайстора на отбора Хари Кейн. Дани Роуз и Ерик Дайър също стартираха, но Деле Али е получил травма в коляното и пропусна двубоя. Муса Сисоко също е контузен, като вместо него започна Кевин Вимер.

В петата минута Сон проби много добре отляво, след което центрира опасно по земя, но Хари Кейн, който бе оставен сам на далечната греда, не успя да достигне до топката. В 22-рата минута именно Кейн засече с глава центриране от Ериксен отдясно, но топката премина встрани от вратата. Това бе и най-добрата възможност до момента. В тази първа половина от полувремето обаче гостите изглеждаха малко по-опасният отбор на „Емиратс“.

1/4 час пред края на първата част двата обора организираха по една много опасна атака в рамките на секунди. Роуз проби на скорост по левия фланг и опита подаване към Ериксен, но Мустафи пресече. При последвалата контраатака Арсенал стигна до най-чистата си ситуация до момента. Санчес и Йозил комбинираха добре, след което Иуоби бе изведен в добра позиция. Младежът стреля по диагонала от 11-12 метра, но ударът му бе слаб и Лорис улови без проблеми.

След тази ситуация домакините взеха инициативата. В 39-ата минута Уолкот нанесе страхотен удар от границата наказателното поле, след който топката срещна сглобката на гредите и стигна до Йозил. Германецът опита добавка, но стреля над вратата.

В 42-ата минута Арсенал поведе. Йозил центрира от свободен удар, а Вимер засече с глава и вместо да изчисти, насочи топката към собствената си врата, отбелязвайки си автогол. При центрирането Косиелни и Санчес бяха в положение на засада, но тя не бе маркирана.

Тотнъм започна активно втората час и Сон пропиля една добра възможност, за да дойде 51-вата минута, когато Марк Клатънбърг посочи пресилено бялата точка след минимален контакт между Косиелни и Дембеле в наказателното поле. Хари Кайн реализира дузпата за 1:1. Пет минути след това „шпорите“ бяха близо до пълен обрат, но Чех спаси много опасен удар на Ериксен.

В 60-ата минута Тотнъм стигна до нова чиста възможност. Роуз центрира отляво, а Кейн засече на далечната греда, но Начо Монреал блокира в последния момент.  Малко след това пък сантиметри не достигнаха на Джака да засече с глава много добро подаване на Иуоби.

Последваха силни минути за Арсенал. Лорис спаси удар от малък ъгъл на Йозил. След това Рамзи стреля над вратата, а Дайър блокира опасно центриране на  Белерин.

В 84-ата минута късметът покри домакините, след като Ериксен опита центриране от фаул, но никой не успя да засече топката, която обаче срещна далечната греда. До края нито един от двата тима не успя да стигне до победно попадение.

Арсенал е на трето място във временното класиране с еднакъв брой точки с Манчестър Сити, но с една по-малко от лидера Челси. Тотнъм остава на пета позиция.

bet365