Шакири: Байерн не ме пусна в Ливърпул

Байерн (Мюнхен) е блокирал трансфера на Джердан Шакири през лятото на 2014 г., разкри играчът на Стоук Сити. 25-годишният футболист се премести при баварците през 2012 г. от Базел, а в първия му сезон те спечелиха требъл под ръководството на Юп Хайнкес. 

Швейцарският национал трудно намираше място в състава във втората си година на „Алианц Арена“, когато тимът бе ръководен от Пеп Гуардиола.

След световното първенство в Бразилия през 2014 г. Шакири се надявал да премине в Ливърпул. „Това бе желанието ми. Имах оферти от Ливърпул и Атлетико Мадрид. Избрах Ливърпул. Брендън Роджър на няколко пъти говори с мен по време на световното. Но Байерн блокира трансфера“, сподели Шакири.

„Имаше няколко разговора и няколко пъти бяха на висок глас. Хората от Байерн вярваха, че ситуацията ми ще се промени, но това не се случи, а ние бяхме прави“, допълни той.

Играчът напусна Байерн шест месеца по-късно, когато отиде в Интер. Италианският гранд обаче не успя да се класира за европейските турнири и Шакири подписа със Стоук следващото лято. „Ако трябва да бъда честен, инфраструктурата на Интер е позор. Такъв престижен клуб не може да намери начин да инвестира в инфраструктура и това е разочароващо. Нещата в Англия са много по-професионални по отношение на храненето, възстановяването, анализите и разнообразните тренировки“, каза още швейцарецът.

Шакири споделя, че не съжалява от избора си, въпреки че Стоук не се бори за отличия: „Това не ме вълнува. Само хора, които не виждат голямата картина, могат да кажат подобно нещо. Аз исках да направя стъпка далеч от прожекторите. Мислех, че това е най-добрият избор. Марк Хюз е джентълмен, какъвто е Хайнкес, който може да вземе трудно решение, когато е нужно“.