Японците очароваха с велик мач, но Кристиано развя знамето на световния връх

Европейският крал Реал Мадрид стана и властелин на планетата, след като покоси с 4:2 след продължения (2:2 в редовното време) азиатския първенец „японците“ Кашима Антлърс в изключителен мач, игран в Йокохама. Карим Бензема изведе „белите“ напред с гол в деветата минута, но две попадения на Гаку Шибасаки (44 и 52) шокираха футболната общественост. В 60-ата Кристиано Роналдо изравни от дузпа. В продълженията португалецът вкара нови два гола (98 и 105) и връчи купата в ръцете на Серхио Рамос, който откровено беше пощаден от замбийския съдия в края на редовното време.

Зинедин Зидан разчиташе на оптимален състав, като единствен отсъстваше тежко контузеният Гарет Бейл. Лукас Васкес партнираше на Карим Бензема и Кристиано Роналдо в нападението. Капитанът Серхио Рамос се завърна, след като пропусна 1/2-финала. Домакините от Япония излязоха в схема 4-4-2.

„Белите“ успяха да стигнат до гол при първата си добра ситуация. В деветата минута топката попадна у Лука Модрич, който шутира, вратарят Хитоши Согахата изби, но директно в краката на непокрития Бензема, а французинът сложи крак и опъна мрежата – 1:0. Кашима отговори с чудесен удар само минута по-късно. Огасавара шутира силно от 21 метра и топката профуча опасно над напречната греда.

В 12-ата Диаго Ниши надигра Марсело на фланга и центрира полувисоко – Кейлор Навас внимаваше. Азиатският шампион не се притесни от получения гол и играеше смело в атака, разчитайки на къси подавания по земята. В 14-ата Лукас Васкес шутира от дъгата, но прекалено високо. Пет минути по-късно Бензема намери Модрич в наказателното поле, хърватинът финтира бранител, ала след това не намери пролука за удар. В 27-ата Бензема стреля ниско към лявата греда, но там беше вратарят, който изби в корнер. В 31-ата Роналдо шутира в стената, топката отново попадна в краката му и той стреля мощно – над гредата. В 37-ата Модрич отправи пореден удар след комбинация с Лукас и Бензема. В 44-ата японците изравниха. След центриране отляво Гаку Шибасаки овладя, Рафаел Варан се размина с топката и Шибасаки я заби в далечния долен ъгъл на Навас – 1:1.

Испанците започнаха второто полувреме с два корнера пред вратата на съперника. При втория Рамос не беше точен с глава. В 52-ата минута Шибасаки разпиля трима бранители на Мадрид и вкара страхотен гол. Японският полузащитник овладя топката, измъкна се от опеката на защитниците и прати топката в долния десен ъгъл на Навас с удар от 20 метра – 1:2.

„Лос бланкос“ тръгнаха мощно напред в търсене на изравняване. В 58-ата Лукас Васкес се измъкна в наказателното поле, Ямамото се размина с топката и спря непозволено крилото – дузпа. Кристиано я реализира безапелационно с мощен нисък удар – 2:2. Минута по-късно японците сбъркаха, Роналдо се впусна напред и вместо да подаде към някой от свободните Бензема или Лукас, шутира към близкия ъгъл, където вратарят внимаваше и отрази.

В 65-ата силният днес Бензема се пребори на тъчлинията, стигна до аутлинията и подаде към Марсело, чийто нисък удар беше спасен. В 72-ата съдията правилно не зачете гол на Роналдо, който беше в засада за добавка след изстрел на Бензема. В 80-ата Васкес центрира чудесно отдясно, Кристиано стреля с глава, но не порази целта. Само минута по-късно португалецът насочи в краката на вратаря от прекрасна позиция. В 85-ата Бензема изпусна с глава от непосредствена близост.

В края на редовното време Кашима притисна именития си съперник. В 88-ата Фабрисио изпрати бомбена топка към Навас, но костариканецът успя да избие в корнер. Само минута по-късно Му беше изведен сам срещу вратаря, а стражът се справи. В 90-ата съдията беше готов да извади жълт картон на Серхио Рамос, но се усети, че бранителят вече има един картон и пощади номер 4. Азиатците негодуваха, но претенциите им не бяха чути. В 93-ата домакините изпуснаха ново положение, пропиляно с неточен удар, и така се стигна до продължения.

В 96-ата Фабрисио отне от Тони Кроос и напредна. Имаше свободен съотборник около дузпата, но предпочете да играе сам и сбърка. В 98-ата Бензема изведе брилянтно Кристиано, който сам срещу вратаря нямаше как да сгреши и реализира – 3:2. В 101-ата Ямамото разтресе напречната греда след удар с глава. В 105-ата Кристиано сякаш реши спора с гол за 4:2: Кроос не успя да стреля, топката стигна до португалеца, който шутира силно от десет метра и не остави шансове на Согахата. В 112-ата героят днес Роналдо беше сменен от Алваро Мората. В 116-ата Мората направи великолепен рейд отдясно, развинтвайки защитник, справи се и с вратаря, но друг бранител изчисти пред голлинията.

Реал Мадрид стана първият клуб с пет световни купи, изпреварвайки Милан (4). Кралският клуб изпревари Барселона по брой международни трофеи – 23:22. Кристиано Роналдо пък стана първият футболист, който печели Шампионската лига, Европейското първенство, световната клубна купа и „Златната топка“ в рамките на една календарна година.

bet365