Вълнение, което се надяваш отново да те връхлети

Нетърпение и безкрайно вълнение. Това усеща човек, докато се придвижва към впечатляващата „О2 Арина“ в Лондон. Трафикът е убийствен, объркването в главата дори на опитен шофьор би било напълно обяснимо. Но когато си в космополитен град като този, приемаш всичко хладнокръвно. Съоръжението те омагьосва мигновено не само заради размерите си, не само зарада величието си, но и заради разположението си – намира се на полуостров Гринуич на брега на река Темза.

И ако за някои залата се свързва с концерти и гостувания на музикални звезди, то за други oт 2009-а насам „О2 Арина“ е домът на финалния „Мастърс“ с осемте най-добри тенисисти през сезона.

Състезателната година приключи преди броени дни именно на това място и то с мечтан финал (макар и в отсъствието на обичайните заподозрени Роджър Федерер и Рафаел Надал). В битка за определяне на шампиона и за първото място в световната ранглиста силите си пред над 17 000 зрители премериха Анди Мъри и Новак Джокович. За радост на местната публика и цяла Великобритания шотландецът вдигна за първи път в кариерата си ценния трофей и завърши 2016-а като номер 1 в света.

Усещането при влизането в „О2“ е все едно, че попадаш в малък град. Има глъчка, има настроение, хората са усмихнати и учтиви, защото знаят какво ги очаква… или пък вече са станали свидетели на тенис на най-високо ниво. Не е важно дали гледаш двубой без значение от гуповата фаза между Джокович и резервата Давид Гофен, или пък вечерна сесия с участието на Милош Раонич и Доминик Тийм, които се борят за място на 1/2-финалите в турнира. Защото всичко, свързано с изданието, се случва неусетно. Дори рекордният по времетраене (3 часа и 38 минути) 1/2-финал между Мъри и Раонич изглежда като един миг. Защото емоцията е голяма.

Всичко това нямаше да има същия ефект, ако мястото не беше това и атмосферата не беше същата. И тук не говорим за присъствието на звезди от ранга на Джуд Лоу, Сам Смит, Клайв Оуен, Жерар Пике, Дейвид Бекъм, Миранда Харт, Кевин Спейси, спортното семейство Ана Иванович и Бастиан Швайщайгер или пък Уди Харелсън. Тук става въпрос за организация – фактор, който се усеща още с първите стъпки на териорията на залата. А след това и при напускане на арената. Няма блъскане, няма напрежение, има ред. Английски ред. А ако към цялата тази подреденост прибавим и усилията на един от новите „златни“ спонсори на изданието – Garanti Koza, всичко изглежда още по-хубаво.

Неминуемо е човек да си помечтае, че и нашата „Арена Армеец“ ще успее да осигури на тенис феновете подобна тръпка между 5 и 12 февруари догодина. Тогава същата строителна компания ще подкрепи надпреварата от ATP Garati Koza Sofiq Open 2017 в българската столица. И тогава ще гледаме познатите тенис лица от телевизионния екран, сред които и родната звезда Григор Димитров. Освен него се очаква българските фенове да наблюдават на живо и Доминик Тийм, Роберто Баутиста Агут (шампион от надпреварата през 2016 г.) и Виктор Троицки. А за тези, които са били на заключителния турнир в Лондон в ролята на зрители, ще остане надеждата, че усещането ще е също толкова вълнуващо.

bet365