Германски и белгийски дуели в Лига Европа

Двата германски отбора, които са носители на Купата на УЕФА – Шалке 04 и Борусия (Мьонхенгладбах), ще играят един срещу друг на 1/8-финалите на Лига Европа, отреди жребият за втория по сила клубен турнир.

Тези тимове ще трябва да се срещнат три пъти в рамките на 13 дни през следващия месец, тъй като на 4 март те се изправят един срещу друг в Бундеслигата. През октомври Шалке победи у дома същия съперник с 4:0.

В тази фаза на надпреварата ще има още един сблъсък на два отбора от една и съща страна. Той ще бъде между белгийските Гент и Генк, които вече играха два пъти през този сезон и си разделиха по една домакинска победа.

АПОЕЛ на Живко Миланов, който е единственият български представител в Лига Европа, ще има също белгийски съперник – Андерлехт. До момента тези отбори никога не се срещали в евротурнирите.

Един от големите фаворити в надпреварата – Манчестър Юнайтед, ще спори с руската сензация Ростов. За последно „червените дяволи“ имаха за съперник отбор от Русия през есента на 2015-а, в груповата фаза на Шампионската лига. Тогава Уейн Рууни и компания завършиха 1:1 с ЦСКА в Москва, след което спечелиха с 1:0 на „Олд Трафорд“.

Рома пък ще мери сили с Лион, който вчера разгроми АЗ Алкмаар със 7:1. Същите съперници се срещнаха в елиминациите на ШЛ през сезон 2006/07. Тогава „вълците“ продължиха напред след общ резултат 2:0.

Отборът на Копенхаген, елиминирал българския шампион Лудогорец, се падна с Аякс. През 2001/02 същите съперници се срещнаха във втория кръг на Купата на УЕФА. Тогава датският тим продължи напред след късен гол на Никлас Йенсен в Амстердам. Копенхаген елиминира Аякс и в третия квалификационен кръг на Шампионската лига през сезон 2006/07.

Олимпиакос и Бешикташ ще се вкопчат в люто балканско дерби, което трябва да определи един от 1/4-финалистите. Това е втори пореден турски съперник за гръцкия гранд, след като в предишния кръг Олимпиакос отстрани Османлънспор.

Селта и Краснодар оформят последната интересна двойка. Тези два отбора нямат история помежду си.

Първите срещи от 1/8-финалите ще се проведат на 9 март, а реваншите са седмица по-късно – на 16-и.

Ето и всички двойки от 1/8-финалите:

Селта – Краснодар
АПОЕЛ – Андерлехт
Шалке 04 – Борусия (Мьонхенгладбах)
Лион – Рома
Ростов – Манчестър Юнайтед
Олимпиакос – Бешикташ
Гент – Генк
Копенхаген – Аякс
bet365