Ливърпул спечели битката за второто място

Ливърпул спечели битката за второто място след 1:0 срещу Манчестър Сити на „Анфийлд„. Единственото попадение в срещата падна още в осмата минута, когато удар с глава на Вайналдум попадна в мрежата. Мърсисайдци изостават с шест точки на лидера Челси, докато „гражданите“ вече са на 10 точки от тима на Антонио Конте.

Битката между два от отборите, играещи най-атакуващ футбол, не оправда очакванията и феновете видяха много малко голови положения. „Червените“ играха много по-предпазливо от обичайния си стил, особено през второто полувреме, но в крайна сметка това им донесе успех.

Ливърпул записа четвърта поредна над Сити във Висшата лига и продължи серията си на „Анфийлд“, където не е губил 17 поредни шампионатни срещи. Със спечелените 43 точки мърсисайдци регистрират най-добрия си точков актив във Висшата лига след 19 мача. Освен това изравниха рекорда за най-много шампионатни попадения за една календарна година, като завършват с 87.

Отборът на Юрген Клоп поведе в резултата след първата си по-сериозна атака още в осмата минута. Тогава Адам Лалана бе изведен отляво. Английският национал центрира и Вайналдум с прекрасен удар с глава даде аванс на мърсисайдци.Тимът на Пеп Гуардиола владееше повече топката, а съперникът бе предпочел по-консервативен подход, но по-ефективен. На няколко пъти бившият играч на „червените“ Рахим Стърлинг направи опити да пробие по дясното крило под освиркванията на „Анфийлд“, но бе спрян от бившия футболист на Манчестър Сити Джеймс Милнър, който вече се чувства напълно комфортно в ролята си на ляв краен защитник.

Отборът на Клоп стоеше изключително добре тактически, пресираше на периоди и не оставяше никакви пространства на съперника. При всяка възможност се опитваше да атакува бързо и при по-добри действия в атакуващ план можеше да води с по-голям аванс. В една от ситуациите изключително подаване на Милнър намери Фирмино, но бразилецът не успя да овладее топката, а бе сам срещу вратаря на Сити Клаудио Браво.

„Гражданите“ не можеха да намерят начин да застрашат вратата на Миньоле. Изключителните им футболисти в атака бяха напълно неутрализирани, като Де Бройне, Силва и Агуеро почти не докоснаха топката през първото полувреме.След почивката Ливърпул продължи да играе предпазливо и да разчита на контраатаки, но отстъпи прекалено много инициативата на съперника. Това позволи на гостите да натрупат увереност и все по-често да организират атаки. Най-опасното положение, до което стигнаха, бе удар на Силва, минал встрани от дясната греда.

Последва период, в който играта бе често накъсвана и изпълнена с грешки. Така от очаквания спектакъл между двата най-резултатни отбора мачът се превърна в сблъсък, изпълнен с нерви, но лишен от футболни достойнства.

В последната част на двубоя Ливърпул успя да изнесе играта в половината на Сити. Мърсисайдци задържаха топката, което не даде шанс на тима на Гуардиола да направи опит за нещо като натиск в края.bet365