Много агресия, малко футбол и драматична развръзка в мърсисайдското дерби

Напрегнатото и винаги оспорвано мърсисайдско дерби донесе много радост на привържениците на Ливърпул. Техните любимци повалиха Евертън на „Гудисън Парк“ с гол на Садио Мане в 5-ата минута на добавеното време и излязоха на второто място в Премиър лийг, измествайки от него Манчестър Сити.
Успехът с 1:0 дойде след много слабо първо полувреме на „червените“ и значително по-добра игра след почивката. Реферът Майк Дийн допусна груба грешка, като спести червен картон на Рос Баркли в средата на втората част, но въпреки това „карамелите“ бяха наказани за прекалено дефанзивната си игра.

Дебютният успех на Юрген Клоп на „Гудисън Парк“ доближи Ливърпул на 6 точки от лидера Челси, а Евертън не можа да надгради над победата срещу Арсенал преди седмица и е на 9-о място в класирането.
Мениджърът на домакините Роналд Куман не можеше да разчита на капитана Фил Ягиелка, който получи червен картон срещу Арсенал.

Неговото място в центъра на отбраната зае Рамиро Фунес Мори. Аржентинецът си партнираше с автора на победния гол срещу „топчиите“ Ашли Уилямс. Атаката на Евертън водеше Ромелу Лукаку, а зад него действаше триото Аарън Ленън, Рос Баркли и Енер Валенсия.

Ливърпул излезе със същите 11, които стартираха при убедителната победа над Мидълзбро в предишния кръг. Въпреки очакванията, че Жоел Матип може да се появи сред титулярите, Юрген Клоп предпочете да остави бившия бранител на Шалке 04 на пейката, а в центъра на защитата започнаха Деян Ловрен и Рагнар Клаван. На вратата отново бе Симон Миньоле, а в средата на терена действаха Адам Лалана, Джордан Хендерсън и Жоржиньо Вайналдум. Намиращият се в отлична форма Дивок Ориги, заедно с Роберто Фирмино и Садио Мане, бяха тримата в предни позиции за „червените“.
Евертън вече има само 1 победа в последните 20 сблъсъка между двата тима. Последните 4 двубоя на „Гудисън Парк“ преди днешния завършиха наравно.

В началните минути домакините наложиха изключително високо темпо, а атаките им като по правило се развиваха винаги отдясно, където много активен беше Шеймъс Коулмън. Лукаку пък не спираше да тормози централните защитници на Ливърпул. Енер Валенсия получи отлична възможност да обстрелва Миньоле от пряк свободен удар, но прати топката в стената.

До средата на първото полувреме Ливърпул не сътвори абсолютно нищо в офанзивен план, а Лукаку и Рос Баркли пропуснаха да дадат аванс на Евертън. Чак в 37-ата минута тимът на Юрген Клоп създаде голово положение, но Ориги не се възползва от доброто центриране на Натаниел Клайн и стреля над вратата. Секунди преди това домакините претендираха за игра с ръка на Хендерсън в близост до наказателното поле, но реферът Майк Дийн прецени, че в действията на халфа на Ливърпул не е имало умисъл.
В 43-ата минута Фунес Мори скочи най-високо в наказателното поле след центриране от корнер, но прати топката в аут. В края на полувремето Ливърпул получи възможност да създаде напрежение пред вратата на „карамелите“ от статично положение, но то бе пропиляно.

Втората част започна със смяна в тима на домакините. Получилият контузия Джеймс Макарти не успя да продължи и бе заменен от Гарет Бари, който записа своя 610-и мач в Премиър лийг.

Ливърпул излезе със съвсем друга нагласа след почивката и се настани трайно в половината на своя съперник. Пред вратата на Маартен Стекеленбург напрежението започна да се покачва. На два пъти се стигна до опасни разбърквания, но те не доведоха до попадение.
В 57-ата минута Садио Мане беше изведен на скорост и със сетни сили отправи изстрел, но не уцели очертанията на вратата. В тази ситуация сенегалецът се сблъска със стража на Евертън, който получи медицинска помощ и се завърна в игра, но продължи да изпитва болка и малко по-късно бе заменен от Жоел Роблес.

В 67-ата минута двата отбора се спречкаха след грубо нарушение на Рос Баркли, който се хвърли с шпагат в краката на Хендерсън. Реферът Майк Дийн укроти страстите, но показа само жълт картон на Баркли, а повторенията показаха, че английският национал трябваше да бъде изгонен.
С напредването на времето натискът на Ливърпул се усилваше. Фирмино опита атрактивен ножичен удар, но остана далеч от успеха. В 80-ата минута пред бразилеца се откри много по-реална възможност за гол, но този път Роблес показа завиден рефлекс и спаси.

Заради многото спирания на играта Майк Дийн даде цели 8 минути добавено време. В тях Ливърпул получи отплата за усилията си да стигне до победата. Изненадващ удар на резервата Даниел Стъридж срещна гредата, а пръв до топката се добра Садио Мане, който отблизо отбеляза скъпоценния гол за „червените“.

bet365