Скоро България няма да играе контроли с грандовете на Европа

УЕФА обяви през 2014-а година, че планира създаването на Лига на нациите на Европа, която трябва да замести контролните срещи на националните отбори в датите извън официалните мачове.

Днес по време на заседанието на изпълкома на централата беше представен и проекта за тази Лига на нациите, която трябва да стартира от есента на 2018 година и да се проведе през сезон 2018/2019.

Всичките 55 нации на Европа ще бъдат разпределени на четири Лиги спрямо коефицента на националния отбор. В края на всяка Лига на нациите ще има изпадащи и влизащи от по-долната дивизия.

Лигите ще носят условните имена Лига А, Лига В, Лига С и Лига D. Последните четири отбора от всяка дивизия изпадат, заменени от първите четири, идващи отдолу.

Всяка Лига ще бъде разпределена на четири групи. Лига А и Лига В ще бъдат от по 12 страни- четири групи по три отбора. Лигите С и D ще бъдат с по 16 отбора по-горната и с 15 по-долната.

Първите четири отбора от Лига А ще играят полуфинали и финал за определяне на шампиона на Лигата на Нациите. Финалната четворка ще се играе между 5-и и 9-и юни 2019-а година на терените на една от страните-полуфиналист, която ще бъде избирана за домакин.

Страната-домакин трябва да разполага с два стадиона с капацитет поне от 30 хиляди места, които обаче да са на разстояние не повече от 150 км един от друг. Ще има и мач за 3-ото място в този турнир на националните отбори. В по-добните от Лига А няма да има такъв турнир, а ще се играе единствено за определяне на влизащите по-горе.
bet365