Уейн Рууни счупи рекорда на легендарния Сър Боби Чарлтън

Уейн Рууни увековечи името си след като разби дългогодишния рекорд на легендата на английския футбол – Боби Чарлтън.

Снощи нападателят на Манчестър Юнайтед вкара своя 50-ти гол с националния екип на Англия и по този начин изпревари предишния рекорд на Сър Боби Чарлтън – 49 гола от 1966 година.

Боби Чарлтън

„Трите лъва“ надиграха тима на Швейцария на „Уембли“ пред 75 751 зрители с 2:0 в мач от група „Е“ на квалификациите за Евро 2016 и си осигуриха сигурно място на турнира във Франция с актив от 24 точки и голова разлика 26/3.

Уейн Рунни вкара второто попадение при успеха на своя тим от дузпа в 84-тата минута. Първото попадение бе дело на Хари Кейн, след като се възползва от топка в наказателното поле и с удар по земя откри резултата.

Уейн Рууни

Първият си гол с екипа на „трите лъва“ Рууни вкарва през 2003 година в Македония на 17-годишна възраст. 12 години по-късно капитана на Англия счупи рекорда на един от най-уважаваните и почитани емблеми на английския футбол.

77-годишната легенда на „червените дяволи“ поздрави Рууни за постижението му и сподели: „Искам да поздравя Уейн Рууни, за това, че стана водещият голмайстор на националния отбор на Англия. Винаги съм се гордял, че притежавах този рекорд, но сега е време Уейн да изпита радостта от това отличие“.

„Да играя за страната си винаги е било чест и привилегия за мен. Очевидно не мога да отреча, че се чувствам разочарован, че вече не държа този рекорд, но в същото време съм радостен, че новият му притежател е капитана на най-обожавания отбор за мен“, допълни легендата.

Рекордорът от „Уембли“ сподели пред медиите, че чувството да подобриш толкова стар рекорд е страхотно.

„За мен това е сбъдната мечта и чувството след като вкарах гола бе много емоциолано за мен. Винаги ще съм благодарен на Сър Боби Чарлтън за съветите, които ми е давал през годините. Искам да благодаря и на треньора Рой Ходжсън, на цялото ми семейство и всички съотборници“.

След края на мача, Рууни бе аплодиран в съблекалнята на „трите лъва“, а селекционера Рой Ходжсън му подари специална фланелка с номер 50 на гърба.

Рууни бе поздравен и от съпругата си Колийн, както и от бившия капитан на Англия – Дейвид Бекъм. При излизането на терена, Рууни бе съпроводен от един от синовете на Бекъм.

Вижте победата на Англия и 50-ият гол на Уейн Рууни.

https://www.youtube.com/watch?v=yp2tOjEI-Ms